Adrian Furnicã

Citi prieteni aveti de fapt ?

Am incercat in ultimii doi ani sa inteleg ce inseamna prietenia. De ce exista si ce inteleg oamenii prin acest termen. Cum il traiesc cei din jur si cum il inteleg. Dar cel mai important a fost sa-mi dau seama ce isi doresc de la prietenie cei din jurul meu. Ar fi multe de analizat si de comentat despre principiul in sine, de enuntat niste reguli si de trasat niste linii directoare dar in final nu as obtine decit o matrice rece fara simboluri , numai cu reguli de cele mai multe ori imposibil de urmat. Pentru ca sufletele oamenilor sint diferite, simtim fiecare in felul lui , traim si inregistram stimuli emotionali diferit si interpretam in felul nostrum particular orice semn care ne vine din exterior. Ce ar fi prietenia in definitii reci ? Incredere, sentimente, simpatie, comuniune, afinitate, cinste, curaj, obiectivitate, reciprocitate, egaliatate, principii, corectitudine, intelegere, empatie, sustinere, ajutor. Cuvinte, cuvinte…Exista si o fata ascuns a prieteniei? Cu siguranta. Invidie, minciuna, egoism, falsitate. Exista o vorba mare: „Fereste-ma Doamne de prieteni ca de dusmani ma feresc singur”. Ati trait oare sentimentul de prieten fals ? Dar de cel de moment ? Timpul ar trebui sa nu erodeze relatiile dar asta e doar o alta definitie. De multe ori interesul de moment iti tulbura judecata si te lasa prada dorintei de imbogatire, de parvenire, de autosatisfacere si esti dornic sa-ti arati puterea. Si in momentele alea nu mai conteaza nimic in jur. Anii petrecuti impreuna , datoriile morale pe care le ai fata de unii din jur, viitorul. Sint oameni care isi sacrifice viitorul si pe cei pe care i-au avut alaturi o viata pentru un succes de moment. Pentru o izbinda. Cit de singuri vor ramine nu mai conteaza. Betia puterii e mai puternica, rataceste mintile, judecata, adevarul. Ajungi sa incomodezi, sa fi tolerat, sa nu mai corespunzi pentru ca nu mai esti cel care folosesti. Ti s-au terminat calitatile pentru care ai fost folosit sub titulatura de prieten. Iar tu care ai investit si ai facut sacrificii si renuntari in numele unui concept esti aruncat, renegat, parasit, jignit. Nu mai contezi , esti omul care si-a terminat argumentele si nu mai esti folositor. Nu mai conteaza ce ai crezut. Dintr-o data te simti prost. Ai pierdut ani. Investitiile emotionale sint cele care se pierd total, din care nu mai ramine nimic de recuperat. Un gol care nu va fi umplut niciodata lasindu-ti in suflet gauri ca intr-un svaiter dar care umplute cu deziluzii nu duc la vindecare. Duc la metastaze.
Prietenia e facuta din cuvinte si din fapte. Se construieste greu si se darima repede. E usoara la sprit sau la chef si e grea in viata reala. Atunci cind plingi e necesara. Atunci cind rizi e diluata. Cind dormi o visezi, cind esti treaz te asezi pe ea si mergi mai departe. Cind nu esti singur , esti cineva. Singuratatea e greu de dus pe picioare. Trupul se inmoaie, se clatina, se topeste. Viate devine un coridor ingust si de nesuportat care se aseamna intotdeauna cu coridorul condamnatilor la moarte. Uitarea este oforma de moarte timpurie pe care o traiesti inca din viata si care este diferita de moartea pe care o experimentezi in somn. Dar ce la mai tare doare atunci cind prietenia falsa isi arata dintii uriti , stricati dar care musca adinc din suflet pentru ca pe linga durere mai simti si frustrare. E greu sa fi furat de ceva dar si mai greu e sa-ti dai seama ca te-ai inselat. Mai ales atunci cind multi cei din jur, liberi de alte emotii, ti-au spus ca te inseli. Si iti blestemi dorinta de incredere pe care ai avut-o impotriva celor care ti-au soptit adevarul. Si chiar impotriva ta, pentru ca semne ai avut dar ai preferat sa le ignori. A existat o logica prezenta in spatele gindurilor care ti-a spotit intotdeauna ca te inseli dar pe care ai aruncat-o deoprte pentru ca iti doreai prietenia respectiva . Nimic nu a contat , ai asteptat cu stoicism lovitura finala astfel incit sa fie cit mai putermnica, mai viloenta si mai devastatoare.
Prietenia nu se rateaza. Ea se pierde. Erasmus din Rotterdam spunea :”Cind iti faci un prieten nou, nu-l uita pe cel vechi” Bucuria omului este omul si nu banul, este puterea de a fi linga el atunci cind gresete, de a-l intelege pe cel de linga tine. Sintem niste finite sociabile al caror rol este sa traiasca alturi, sa puna in comun greutatile si sa-si serbeze impreuna victoriile. Umilirea celui de linga tine nu este o victorie ci o necrozare a simturilor, a sentimentelor, o degradare, o disparitie a imaginarului pe care l-ai creat cu atita truda. Tot ceea ce a transaparut in metafizic, in ceruri si in Dumnezeu se transforma in praf, in nimic. Iar Dumenzeu ,cel care iarta atit de multe lucruri pe care le facem iti va pune stigmatul pentru acest lucru care nu poate fi iertat. Nu e o greseala sa-ti arati slabiciunea si defectele unui prieten. O greseala este ca el sa profite de ele. Aici de fapt nu mai este vorba nici macar de incredere ci de automutilare. Pentru ca iti trebuie multa nimicnicie ca sa profiti de un om pe care l-ai inselat dar este de-a dreptul degradant sa o faci folosindu-i slabiciunile pe care ti le-a imaprtasit ca prieten.
M-am linistit si nu mai sufar pentru ca am realizat ca voi fi naiv pina la moarte si voi crede in oameni iar recensamintul celor pe care i-am pierdut mi-a demonstrat ca sint putini. Prietenia in fond este un dar pe care ti-l faci , pe care il intretii in fiecare zi si pe care la rindul tau il dai mai deprate sub supravegherea lui Dumnezeu. Nefiind in stare sa dai nu vei fi in stare sa primesti. Cit de singur esti oare ? Citi prieteni ai de fapt ?

Nici un comentariu pentru acest articol

Lasa un comentariu
Nume (obligatoriu)
Email (obligatoriu - nu se publica)

cod securitate Cod securitateAlte articole:

 1. Pinochio de România
 2. Ce bine era pe vremea lui Ceausescu...
 3. Rock-ul ca religie
 4. 23 de ani de la 13/15 iunie 1990
 5. La multi ani !!!
 6. Guvernarea nu e concurs de frumuseţe
 7. Cum ne salveaza de sub darimaturi Oprescu
 8. Natura moarta cu politicieni si inundatii
 9. Atunci i-am condamnat pe toti la moarte
 10. Apararea inexistentei...
 11. Rock...
 12. Reparatia post mortem foloseste la ceva ?
 13. 40% mediocritate prin lege
 14. Nu sint stapin de sclavi
 15. Fantoma din sectorul 6
 16. Scrisoare către mama mea
 17. Dorul de motoreta Mobra
 18. Rock...
 19. Doamnelor si domnilor profesori, respect !
 20. Sulina, un colţ de paradis

        Ultimele articole

        Ultimele comentarii