Adrian Furnicã

Pinochio de România

Mi-am adus aminte ca intr-o doara de povestea lui Pinochio. Dar nu de toata ci doar de partea aia cu Tara Distractiilor Romania. Se facea ca parintii, sa-i numim generic Zina Buna, vorbesc cu copii pe care ii numim generic Pinochio si le spun sa invete, sa fie cuminti, sa persevereze ca numai asa poti deveni un om invatat, folositor siesi si societatii, ca e bine sa inveti o meserie, ca daca ai carte ai parte. Copilul asculta si la inceput, prin cursul primar, se supune. Vremea trece si copilul se transforma in adolescent, i se pare ca e destept si grozav si ajunge sa creada ca are si discernamint.

Apare societatea formata din politicieni hoti, milionari de mucava, dive de carton semianalfbete, irinei si monici, becali si fotbalisti, corleoni si pitipoance, semiscriitoare si topmodele, botezati sau nu, crudute in singe sau mai bine facute , bienci si manelisti. Sa-i numim si pe ei , la fel ca in poveste, Fitil. Asta incepe sa-i susure la ureche lui Pinochio:"Nu fi fraier, haide cu mine in Tara Distractiilor Romania unde nu e nevoie de scoala ca poti sa ajungi ca noi fara efort, acolo te distrezi sase zile pe saptamina, sint petreceri toata ziua, vacanta incepe in ianuarie si se termina in decembrie, e o veselie continua". Pinochio mai are o bruma de constiinta si incearca sa se impotriveasca sub influenta Zinei Bune dar vine la final argumentul suprem :" Bai, nu fi fraier ca oricum la bacalaureat o sa copiezi pe rupte ca asa au facut toate generatiile din ultimii 20 de ani sub obladuirea tuturor ministrilor care acum se reped sa critice ca si cum nici usturoi n-au mincat nici la guvernare n-au fost" . Si Pinochio o da naibii de constiina vazind atita veselie in jur si se urca in caruta trasa de mai multi magari fara sa banuiasca ce-l asteapta. Unul din magari ii sopteste:"- Baga bine la cap, haimana ce esti! Copiii care fug de învatatura si dau cu piciorul cartilor, scolilor si dascalilor, ca sa se tina numai de hoinareala si de joaca, sfârsesc întot­deauna rau!... Eu sunt Stan patitul... asa ca ti-o pot spune si tie!... O sa vina o zi când o sa plângi si tu, cum plâng eu acum... dar atunci o sa fie târziu!..." dar cine are urechi sa-l auda cind exemplele din societate sint atit de prezente, puternice si ...mincinoase ? Iar Pinochio se arunca cu capul in jos gindind ca la bac o sa copieze sau o sa dea spaga iar la facultate intra cu bani.

E adevarat ca in Tara Distractiilor Romania nu e nimic de munca mai spalata si orice facultate ai face la final te angajezi secretara, vinzator, agent de vinzari sau de paza, sofer pe masina de firma cu o sigla care iti da putere sau orice altceva decit scrie pe diploma igienica pe care o ai. A fost de ajuns ca un hot ministru sa schimbe regula jocului din mers ca sa se vada potentialul real de magari care vor iesi in piata muncii incepind cu septembrie sau de someri care s-au lasat mintiti de semnalele de joaca si falsa bunastare venite din piata. Mai stiti cum era in poveste? Loviti de realitatea cruda, alta decit cea de la televizor, copiilor incep sa le creasca urechi si cozi transformindu-se in niste biete animale nefericite care trag la jugul economiei plapinde in care numai hotia e de baza. Ce bine era daca ascultau se Zina Buna ! Dar e prea tirziu. Cei care au facut-o au sansa de a pleca "afara" unde copii nu se transforma in studenti magari ci in studenti cu bursa, unde tara nu e numai a distractiilor ci si a muncii platite corect, unde politicienii nu sint numai hoti, mincinosi si ipocriti ci se mai gindesc si la popor iar vedetele stiu sa lege mai mult de doua vorbe.

Din nefericire continuarea nu e ca in poveste oricit de mult zbiara pe la talk-show-uri analisti lefegii si politicieni tristi. Zina Buna nu ii mai poate scapa de destin pe saramnii copii transformati in magari se sistem. Singura lor calitate va ramine doar potentialul de prostire de care vor incerca sa profite niste indivizi uriti si lipsiti de scrupule care ar fi in stare sa-i pupe si sub coada pentru un vot ca sa poata ajunge la cascaval. Ce conteaza ca vor guverna peste nista magari daca vor putea sa fure cit sa le miroasa gura a flori ? Sa fi stiut Carlo Collodi ceva despre cum va arata societatea romaneasca atunci cind a scris povestea asta ?
Nici un comentariu pentru acest articol

Lasa un comentariu
Nume (obligatoriu)
Email (obligatoriu - nu se publica)

cod securitate Cod securitateAlte articole:

 1. Ghinion ca a nins
 2. Imbecil care nu-i suporta pe nesimtiti
 3. O campanie cu miros de hazna
 4. The Wall...sa darimam odata Zidul asta !!!
 5. Sindicatul , mon amour!
 6. Gemenii Toxici vor să guverneze!
 7. Citi prieteni aveti de fapt ?
 8. Severin, Lucescu şi Onoarea
 9. Pescarusul lui Claudiu Goga sau Cehov contemporanul la Teatrul de Comedie
 10. Cristian Paturca, un om uitat
 11. Taxe contra demisie
 12. Boureanu are, în sfârşit, dreptate
 13. Nea Gogu de la scularie
 14. Nevoia de revolta
 15. S-o împăiaţi pe Brigitte Bardot
 16. Cu capul in pamint
 17. Cerere catre Dumnezeu...Pe cind asta si in Romania ?
 18. Ponta Discriminatorul
 19. „Iubite Doamne, fă-mă prost!”
 20. Tinutul Secuiesc e in Romania

        Ultimele articole

        Ultimele comentarii