Adrian Furnicã

Iertarea...

Cu toții rostim rugăciunea zicând: <și ne iartă nouă greșelile noastre precum și noi iertăm greșiților noștri.> (Matei 6, 12). Adesea ne spunem mecanic rugăciunile, fără atenție la conținutul lor. Stiu o întâmplare petrecută la Sihăstria. Părintele Cleopa, ieșit în fața smeritei sale chilii, a început să vorbească oamenilor. Dintre pelerini, o credincioasă își ridică glasul, rugându-l pe luminatul călugăr să o învețe cum să procedeze, căci, având un litigiu din pricina unui petic de pământ, nu reușea să se împace cu megieșii săi, iertându-i. Cu vorba ca de tunet, înțeleptul duhovnic îi răspunse: . întrebă nedumerită pelerina. Spășită, femeia puse capul în pământ, gândindu-se, probabil, că de câte ori rostise își ceruse, de fapt, pedeapsa pentru neputința de a se fi împăcat cu hotarnicii.
Cutremurător! Nu primim iertare dacă ne dovedim incapabili s-o dăm. În măsura în care ne place să avem vrăjmași, Îi cerem lui Dumnezeu să ni Se arate dușman. Sunt cuvinte grele, dar veridice căci Mântuitorul Hristos nu glumea, nici nu arunca vorbe în vânt. De am reflecta în fiecare zi la posibilitatea ca Dumnezeu să ne devină adversar, prin propria noastră rugă, cred că am ezita să mai rostim Rugăciunea Domnească, iar dacă am face-o, am sări cu siguranță cererea a cincea. Oare din ce pricină Domnul a condiționat iertarea Lui de cea acordată de noi celor care ne-au făcut vreun rău voit sau inconștient? Răspunsul ni-l oferă Sfântul Maxim Mărturisitorul: . Așa stând lucrurile, vom fi tentați să rostim mai ușor:
Ce simplu ar fi să spui: Însă Domnul cunoaşte superficialitatea omului, tendința de a înșela. Câți nu mărturisesc duhovnicului: , dar în realitate continuă războiul cu semenii deveniți inamici, alimentând răutatea, invidia, răzbunarea. Omeneşte vorbind, ne vin multe necazuri, supărări, jigniri din partea apropiaților. În deplină sinceritate cu noi înşine, fiecare trebuie s-o recunoaştem răspicat: , căci și noi, la rândul nostru, poate am gresit sau am urât. Cu toate acestea, unii mărturisesc, cu inconștiență faptul că nu dușmănesc pe nimeni. Tăgăduind adevărul la spovedanie, aparenţa se vădește favorabilă celui ce a încercat să-L înșele pe Tatăl Ceresc: duhovnicul îi dă dezlegare pentru împărtășanie. Cu orgoliu, va păși țanțoș către dumnezeiescul potir, iar slujitorul altarului îi va da cereasca hrană, Sfântul Trup şi Sfântul Sânge al Domnului. Cunoscuții îl vor aprecia: Amară înșelare! Hristos nu Se lasă , nici păcălit. De aceea a rostit: (Matei 18, 35). Ce presupune iertarea din inimă? Părinții duhovnicești ne învață că ea nu trebuie să fie o simplă declarație, formală ori conjuncturală. implică o participare totală a ființei omenești în a șterge răul sau supărarea din toată ființa. Iertarea adevărată trebuie să coboare în suflet iubirea și puterea de a ne ruga pentru cei ce ne-au săvârșit sau ne-au dorit răul.Ca să putem uita definitiv faptele sau vorbele ce ne-au lezat, trebuie să ne asumăm o luptă lăuntrică, o răstignire a poftei de răzbunare, a ispitei de a riposta la răutate cu răutate. Ce-i drept, nu-ţi vine ușor să-i ierți pe cei care, poate, ți-au distrus viața. Dar, dacă Domnul a cerut aceasta, cu siguranță că se poate împlini, căci El nu a împovărat ființa umană cu cereri utopice. Iar dacă, la început, nu reușim să îndeplinim porunca, să-L rugăm pe Hristos să ne ajute. La ceea ce noi nu izbutim, să-L chemăm pe El să pună umărul. Numai așa vom simţi cum sufletul nostru înviază din legăturile păcatelor, ale egoismului şi mândriei, căci, iertarea sinceră a greşelilor altora întrezărește o șlefuire a sufletului nostru după iubirea milostivă a Domnului nostru Iisus Hristos. Să-I cerem Lui să ne dăruiască puterea sau virtutea de a ierta pe alţii aşa cum Dumnezeu ne iartă pe noi.
Așadar, când ne simţim tentați să nu iertăm, să ținem mânie, să ne răzbunăm, bine ar fi să ne amintim de cuvintele Mântuitorului Hristos: (Matei 18, 32-33). Să ne cutremurăm de sentința rostită în aceeași pildă evanghelică, gândindu-ne că ar putea fi pronunțată pentru noi: <Și mâniindu-se stăpânul lui, l-a dat pe mana chinuitorilor, până ce-i va plăti toata datoria. Tot așa și Tatăl Meu cel ceresc vă va face vouă, daca nu veți ierta - fiecare fratelui său - din inimile voastre> (Matei 18, 34-35).

Nici un comentariu pentru acest articol

Lasa un comentariu
Nume (obligatoriu)
Email (obligatoriu - nu se publica)

cod securitate Cod securitateAlte articole:

 1. Boureanu are, în sfârşit, dreptate
 2. Bucurestiul începe cu mine
 3. Antonescu Robespierre
 4. Nu sint stapin de sclavi
 5. Rãzbunarea lui Adrian Pãunescu
 6. Doamnelor şi domnilor doctori, respect…
 7. Cãsãtorie din dragoste sau din interes?
 8. Să guverneze ăştia peste malluri
 9. Cerere catre Dumnezeu...Pe cind asta si in Romania ?
 10. Ghinion ca a nins
 11. Al di Meola. Restul e tacere sau zgomot
 12. Nu avem decit de pierdut
 13. Viitorul nu suna bine deloc
 14. Sint un extraterestru
 15. Gigi Becali deputat sau scrisoare catre mine insumi
 16. Cum sa asomezi un politician ?
 17. Tigaia ca factor de uniformizare...sau scurt exercitiu de filozofie sociala
 18. 53 ! Oare exista detergent pentru constiinte ?
 19. Masina germana merge si apa daca vrea ea !!!
 20. Oprescu la Balaceanca !!. Internat, nu in vizita de lucru.

        Ultimele articole

        Ultimele comentarii