Adrian Furnicã

De ce imi urasc conducatorii ?

Sint mindru ca sint roman. N-am de ales atita timp cit am decis sa ramin in tara mea. Cred ca si daca plecam in Canada as fi fost la fel de mindru. Asta pentru ca memoria imi joaca feste si ma ajuta sa uit ce nu mi-a placut la mine in tara. Faptul ca m-am nascut aici nu e o calitate dar nici un defect. E o intimplare si cu soarta nu te pui. Am avut de ales intre a fi mindru sau a-mi plinge de mila. Si cum nu-mi place sa ma lamentez am ales sa fiu cu nasul pe sus. S-ar putea spune, conform dictonului, capra riioase tine coada sus. Ei bine, trebuie sa subliniez ca nici capra riioasa nu ma simt. Si atunci unde e problema ? Ghinionul ? Fatalitatea ?
Pai sa stam si sa analizam.
Ce altfel de conducatori ar fi putut avea acest popor daca istoria lui este presarata cu o nesfirsita lista de tradari ?
Decebal e tradat de Bacilus, Vlad Tepes de boierii partizani ai lui Basarab Laiota, Mihai Viteazul, Horea, Voda Lapusneanu, Ioan Voda cel Cumplit, Tudor Vladimirescu, Alexandru Ioan Cuza sint numai citiva conducatori tradati de compatriotii lor.
Dar si Dimitrie Cantemir i-a tradat pe turcii care l-au pus domn, si Brincoveanu a uneltit impotriva lor. Iar despre intoarcerea armelor impotriva gemanilor in cel de-al doilea razboi mondial ce sa mai spun ?
Tradarea planeaza asupra destinulul acestui popor, il marcheaza, pune jaloane.
Si atunci, din aceasta marmita in care se amesteca de-a valma o sumedenie de nenorociri si intimplari nefaste s-a nascut o natiune macinata de indoieli, cu un trecut sinuos si un viitor cu o linie a orizontului neclara. Si pentru ca in orice fiertura trebuie pus sare si piper, lenea a obligat dregatorii si boierii sa lege de pamint prin robie pe tiganii migratori de la sfirsitul secolului al 9-lea si a nu le mai dea drumul decit 1000 de ani mai tirziu cind n-au mai vrut sa plece. Si colac peste pupaza, ciuma comunista a atacat ce mai ramasese din bruma de educatie si bun simt, cintindu-le Vesnica Pomenire cu Stalin, Gheorgiu Dej, Causescu si Iliescu tinind de platoul cu coliva.
Si uite asa am ajuns in zorii mileniului trei mustind de tradari, neamprostism si mitocanie. Exista o parte buna si una proasta in toata rezultanta asta.
Partea buna e ca mare parte din populatie a reusit sa reziste, sa se impotriveasca cu stoicism, sa treaca prin meandrele istoriei cu fruntea sus ignorind marea de mizerie ce o inconjura.
Partea proasta e ca absolut toti cei care au ajuns la putere si-au introdus intravenos toata murdaria morala acumulata in secole de poporul asta. Si mai presus de toate, tradarea, caci cum altfel se numeste felul in care clasa politica din Romania isi trateaza votantii ? Ei si numai ei ne-au impins incet dar sigur spre disperare, deziluzie, amaraciune, ura. Au avut o sansa cind a cazut Ceausescu dar au preferat sa o fructifice pentru ei . Gloria postuma e neinteresanta. Au folosit o tara si un popor pentru a le fi lor bine aruncind la gunoi orice bruma de bun simt. Nicodata nu i-a interesat cum ne simtim noi, cum traim, cum sintem tratati. Si daca puterea nu-si respecta victimele cum ar putea sa ne respecte cei din lumea civilizata. Nu bunastarea ne-a trimis in strainate, nu prea multul respect alunga medicii in alte tari, nu buna cuviinta cu care ne trateaza politicienii ne face sa ne urim intre noi. Sintem tradati de conducatori. Mintiti, jigniti, umiliti dar mai ales tradati. Si simt asta cel mai rau cind vad ca occidentul ai caror oameni nu sint cu nimic mai presus de noi isi permite sa na jigneasca plenar, la gramada. Nu domilor din vest, nu sinteti cu nimic mai buni, mai destepti , mai frumosi. Sinteti doar mai norocosi pentru ca pe voi conducatorii nu v-au tradat in halul asta. Poate si ai vostri au furat, au mintit, v-au jignit si poate chiar v-au umilit dar niciodata nu v-au tradat. Si nu este adevarata zicala care spune ca fiecare popor isi are conducatorii pe care ii merita. Dupa atitia ani negri, plini de umilinte si scarificii poporul asta nu merita asemenea politicieni. Pe ei nu-i injura nimeni prin presa, nu-i intoarce nimeni de la granite, nu-i expulzeaza nimeni inghesuiti in avioane. Ei sint primiti la dineuri oficiale, in schimb de experienta interparlamentar, au pasapoarte diplomatice si diurna de la stat. Ei n-au stat la cozi in frig pentru vize si n-au fost intorsi de la frontiere pe motiv ca sint romani. Au beneficiat de resursele oferita de munca noastra, au cheltuit fara discernamint pentru ca ei de fapt n-au muncit niciodata pentru banii pe care i-au aruncat in numele nostru.

Sint mindru ca sint roman. Pentru ca asa cum a putut, poprul asta si-a cistigat un loc in lume. Un loc pe care toti cei care au condus tara l-au sabotat, l-au sapat de la radacina, l-au ignorat. Stropul nostru de inspiratie, farima de geniu, minima frumusete pe care am nascut-o au fost toate acoperite de mizeria nascuta din faptele conducatorilor. Si de aceea sint revoltat. Ca pe mine ma injura prin ziare si prin emisiuni la televizor occidentul in loc sa-i injure pe ei.

      Comentarii (2):

Si eu ma mandresc ca sunt romanca. Gandesc ca dragostea de tara sta in zestrea genetica pe care ne-au transmis-o stramosii si este inutil sa ne impotrivim acestei stari. Nu ne ramane decat sa ne cautam repere morale si intelectuale dupa care sa ne orientam si sa ne pastram credinta ca nu vom pieri ca natie, in ciuda tuturor tradarilor ce vor continua sa ne secatuiasca de forta si de avutie. Istoria tarii mele este facuta si de Petre Tutea, Nicolae Steinhardt, Constantin Noica, Mircea Eliade, Emil Cioran, nu doar de sirul conducatorilor tradati si a tradatorilor lor. Am amintit doar cateva nume dint-o singura generatie de intelectuali, dar, de ar fi sa ne gandim la toti, mandria noastra de romani ar deveni infatuare. Dar am putea alcatui o lista a lor, caci, pentru o asemenea cauza, merita sa ne asumam pacatul trufiei...

Dar unde-i opoziţia. OPOZIŢIA.Opunerea,poziţia pe care o oferă intelectualii uniţi în cuget şi simţire. Und-i o mână de o oameni care să nu se denigreze reciproc ci să dea soluţii,CONSILIERE PREZIDENŢIALĂ,direcţie, lumină...Unde-i biserica - unită pentru umplerea golului lăsat prin încercarea de a o înlocui cu ateismul. Unde-s profesorii uniţi în încercarea de a scoate mita din şcoală,prezentă în diverse forme,uniţi în credinţa menirii lor. Unde-s cei din Justiţie,făcătorii de dreptate şi nu vânzătorii de dereptate.UNDE-S, UNDE-S...???

Lasa un comentariu
Nume (obligatoriu)
Email (obligatoriu - nu se publica)

cod securitate Cod securitateAlte articole:

 1. Cum ne salveaza de sub darimaturi Oprescu
 2. Citi prieteni aveti de fapt ?
 3. De ce l-am votat pe Varujan Pambuccian
 4. Usurinta de a injura
 5. Ceausescu pfuu, pfuu, pfuu !!!
 6. 53 ! Oare exista detergent pentru constiinte ?
 7. Sa furam, sa furam, sa furam
 8. „Iubite Doamne, fă-mă prost!”
 9. Al di Meola. Restul e tacere sau zgomot
 10. Cum arata azi...barbatul de casa ?
 11. Ura de dupa amiaza
 12. The Wall...sa darimam odata Zidul asta !!!
 13. Vuvuzele "Made in Romania"
 14. Viitorul nu suna bine deloc
 15. Rock-ul ca religie
 16. Nea Gogu de la scularie
 17. Ghinion ca a nins
 18. Turism printre chistoace
 19. Cum să devii chior in ţara orbilor
 20. Fomista care maninca pe ascuns !!

        Ultimele articole

        Ultimele comentarii