Adrian Furnicã

Gheorghe Udrişte, vărul lui Jules Verne

Citesc zilnic în ziare şi văd pe la televizor o mulţime de ştiri despre cum o să fie. O mulţime de oameni ştiu ce se va face în acest oraş, în această ţară, pe această planetă. Ştiu ce se va descoperi, cum va arăta societatea, ce se prevede. Nu-i bai să vezi cum oamenii au viziuni, că au intuiţie şi imaginaţie. Jules Verne, Arthur Clarke, Isac Asimov, Ray Bradbury, Doru Davidovici, Carl Sagan, Stanislav Lem, fraţii Strugatsky, Philip K. Dick, John Brunner, H.G. Wells sau Frank Herbert sunt numai unii dintre maeştri incontestabili ai literaturii SF. Pe lângă aceştia, în România, există o sumă de indivizi care ne vorbesc şi ne aruncă în faţă o mulţime de promisiuni SF. Asta n-ar fi rău, dacă o altă mulţime n-ar fi gata să creadă mai tot ce i se promite. Preşedintele Băsescu a promis că o să trăim bine şi oamenii l-au votat. Sorin Oprescu ne-a promis o autostradă suspendată, fără să ne spună şi-n care mandat al dânsului va fi inaugurată şi bucureştenii l-au votat. O mulţime de oameni citesc horoscoapele ca să ştie cum va fi în ziua respectivă. De vreo 20 de ani Metrorex ne promite noi magistrale de metrou care mai de care mai fantasmagorice, mai eficiente şi frumoase, de am obosit numai citind, în condiţiile în care au dat în folosinţă în perioada amintită două sau trei staţii de metrou.
Şi alea începute pe vremea odiosului. Adică n-au fost în stare să termine nici măcar o parte din ce era mai bine de 50% făcut. Acum de vreo un an şi ceva, ignorând criza economică şi starea din ce în ce mai proastă a bugetului, Metrorex vântură pe sub nasul bucureştenilor noi şi noi magistrale, de data asta neîncepute de Ceauşescu, ca să aibă ei tunelele gata săpate. Nu! Se vorbeşte de linii noi-noute, săpate de la zero, care să lege diferitele cartiere între ele, astfel încât traficul de suprafaţă să devină de-a dreptul desuet. Adică o să fie atât de bine făcute, încât numai fraierii vor mai merge cu maşina sau troleibuzul. Declară veşnic tânărul şi omniprezentul Gheorghe Udrişte, că noua magistrală pe traseul Bragadiru-Voluntari va avea 25 de kilometri, 30 de staţii, un depou şi o parcare. Mama mia! Acum metroul are 67 de kilometri şi 49 de staţii. Înseamnă că va creşte capacitatea de transport cu aproximativ 30% în următorii ani. Păi dacă aplicăm o regulă de trei simple şi vedem că două staţii au fost făcute în 20 de ani, înseamnă că 30 de staţii se vor face în…? Păi ce mă mai interesează, dacă operaţia de înmulţire are ca rezultat o cifră care depăşeşte alţi 20 de ani? Ce e de reţinut într-adevăr din comunicatele Metrorex este suma de bani pe care îşi propune să o cheltuiască pentru proiectare, consultanţă tehnică şi studii de fezabilitate. Asta sunt convins că o să o cheltuiască, că e palpabilă şi va merge sigur către buzunare bine ţintite. Lucrările mai au de aşteptat. La mine, în faţa blocului, timp de 5 ani am aşteptat ca nişte băieţi să îngroape nişte ţevi de termoficare. Au venit, au săpat, au mânjit tot cartierul cu noroi şi au plecat. După încă nişte ani au revenit şi, cu chiu şi vai, au terminat ce începuseră copii lor. Stau şi mă gândesc cu groază că vin nişte baroni ai construcţiilor şi vând pe bani grei construcţia metroului la nişte străini impotenţi, că specialiştii noştrii sunt pensionaţi sau sunt la căpşuni în Spania, care se apucă de zgârmat prin cartierele şi aşa supraaglomerate, după care semnează nişte acte adiţionale, şi din cauza creşterii preţurilor de construcţie, totul se opreşte. Nişte directori care şi-au luat şpăgile de rigoare dispar, se fac nişte comisii de anchetă şi se stabileşte că, de fapt, s-a greşit la calculul iniţial, nu s-a ţinut cont că Bucureştiul e pe un sol stâncos, amestecat cu mlaştini şi situri arheologice, că regiile nu-şi mută utilităţile şi că trenul subteran e mai mare decât tunelul. O să se strângă consiliul general în frunte cu primarul Oprescu aflat la al 11-lea mandat şi se hotărăşte în plen ca formele de relief apărute din cauza săpăturilor să fie trecute pe hartă cu tot cu noile cote de înălţime. Iar noi va trebui să învăţăm să ne căţăram pe munţii de pământ, să coborâm în catacombe şi să ne ferim copii de găurile nou-apărute.
Singurul care o să plângă în pumni de ciudă o să fie domnul Rădoi de la sindicatul Metrorex că nu va putea să-şi mărească numărul de fraieri din subordine, iar numărul metrilor pătraţi de spaţii comerciale nu va creşte exponenţial, ca să aibă dânsul ce exploata. Comunicatul lui Udrişte sună aşa: "Dacă o să găsim un partener serios în anul 2020, totul va fi gata". Cine stabileşte cât de serios e partenerul, pe ce criterii va fi ales şi ce penalităţi va suporta dacă nu se ţine de cuvânt, asta nu se spune. Oricum, ce am observat în România ultimilor ani este că toată lumea începe câte ceva, dar foarte puţini nu duc la bun sfârşit. Şi atunci să te ţii înghesuială la tăiat panglici. Adică sunt mai multe începuturi decât încheieri. Şi toată lumea se bate cu cărămida în piept că începe ceva, având grijă ca să comunice asta cât mai sforăitor cu putinţă. De aceea mă gândesc că ar fi interesant de făcut un club al anunţătorilor SF de proiecte faraonice grupate toate într-un jurnal tv zilnic, că doar nu-i doare gura să vorbească. Iar domnul Udrişte să-şi scoată certificat de "Vărul lui Julez Verne", că numai el a scris şi "20.000 de leghe sub mări" şi "O călătorie spre centrul pământului". Adică amândouă parcă ar avea ceva în comun cu metroul.

      Comentarii (2):

Udriste nu a facut nimic, dar absolut NIMIC! pentru concetatenii nostri. Ba nu, mint, a imbogatit gasca lui de mafioti in frunte cu finul lui Marius Dragut (un nume paradoxal, daca l-ati vedea ati voma pe loc)care este detinatorul mai multor firme de asfaltari si marcaje rutiere, desi lucreaza la Urban sect.6-gunoieri. Pe vremea cand udriste era Director la Drumuri... multi au facut avere pe bani publici, cititi presa vremii!

D-le Adrian,sunt itrutotul deacord cu mesajul dumneavoastra. CRED CA ATI GRESIT NOMINALIZAND FENOMENUL IN PERSOANA LUI GHE.UDRISTE NU SPUN CA ESTE PERFECTIUNEA INTRUCHIPATA ,DAR VA GARANTEZ CA ESTE PRINTRE PUTINII CARE IN ULTIMII 20 DE ANI(SI IN CONDITIILE IDIOATE POLITIC) A FACUT CEVA PENTRU BUCUREST SUNT CONVINS DE BUNA DUMNEAVOASTRA INTENTIE,DAR CRED CA VA LUAT CONDEIUL INAINTEA INFORMARII DE PROFUNZIME

Lasa un comentariu
Nume (obligatoriu)
Email (obligatoriu - nu se publica)

cod securitate Cod securitate



Alte articole:

 1. Lui Dumnezeu ii place TVA-ul ?
 2. Turism printre chistoace
 3. Guvernul in audienta la Roger Waters
 4. De ce nu-mi trebuie 8 martie !
 5. Reparatia post mortem foloseste la ceva ?
 6. Citi prieteni aveti de fapt ?
 7. Irinel mai tare ca Osama şi Oana mai tare ca Obama!
 8. Sa sune mobilizarea, sa ne dea cite o pusca la fiecare !!!
 9. Am 49 de ani...
 10. Nu sunt prieten cu niciun politician. Şi nici nu vreau!
 11. Guvernarea nu e concurs de frumuseţe
 12. Primarul chel si tichia suspendata
 13. The Wall...sa darimam odata Zidul asta !!!
 14. Natura moarta cu politicieni si inundatii
 15. Oprescu la Balaceanca !!. Internat, nu in vizita de lucru.
 16. Tinutul Secuiesc e in Romania
 17. Fotbalul se joacă în altă parte
 18. Tanti Merkel si musiu Sarkozy
 19. Isteria salveaza Romania
 20. Ia mai da-i Dracului pe toti !!

        Ultimele articole

        Ultimele comentarii