Adrian Furnicã

Şi tăcerea omoară sau cum aplică biserica politica struţului

Pe vremea lui Ceusescu se darimau biserici ca sa se faca loc blocurilor comuniste, bulevardelor sau pur si simplu pentru ca asa voia intiiul om al tarii. Plini de ipocrizie si ascunsi sub invatatura biblica dar si sub aripa petlitelor albastre si a semnaturilor de colaborare, preotimea a tacut milc de frica si a continuat sa se roage pentru sanatatea si prosperitatea conducatorilor. Nu-i bai ca si pe vremea aia nu o duceau prea rau pentru ca oamenii cu frica lui Dumnezeu isi rupeau de la gura o particica si pentru armata ( si la propriu nu numai la figurat ca doar era un minister militarizat) de preoti activi. Dupa marea bulibaseala din decembrie care a adus comunistii esalonului doi in frunte si i-a pus la masa avutiei nationale, ofiterii cu sutana si-au dat seama ca in miinile lor zace o putere foarte mare, aceea a manipularii indecente a oamenilor in fata urnelor si aparati de bagajul de credbilitate pe care il aveau au inceput sa-si vinda aceasta avutie tot conducatorilor.

Avind insa in vedere posibilitatea de a nu se adinci prea mult in doctrine de partid si practicind cea mai veche meserie din lume pe plan ideologic, prea nemincatoarea de usturoi , Biserica Ortodoxa Romana, si-a pus influenta in slujba puterii, oricare ar fi fost ea, doar pentru ca de acolo au venit bogatiile si garantarea neamestecului in treburile interne. Asa ca prea luminatii parinti au prosperat in continuu, au obtinut paduri, case, paminturi, lacase de cult si multe multe altele avind grija sa teasa o cit mai mare batista pe care sa o aseze temeinic si viguros peste tambalul trecutului lor miltarizat. Si pentru ca puterea lor sa fie si mai mare, au inceput cu fervoare si inspiratie sa construiasca biserici din altarul carora sa indrepte cu sirg stampilele de vot spre sursa banilor. Facind uitat pacatul trufiei si ignorind traditia arhitecturii bisericesti din tara noastra, cel mai bun manager crestin din Romania, prea(ne)ferictul Daniel, isi umfla muschii si someaza guvernul Boc fara sa-i fie frica de acuzatia de luare si dare de mita electorala, sa-i imparta pe cai la dispozitia primului ministru spaga cuvenita, in valoare de numai 10 milioane de lei ( aproape 2, 5 milioane de euro !!!), pentru construirea Catedralei Sfidarii Neamului.

Vocal si fara de rusine cind vine vorba de propria bunastare, clerul prea sfint cu mercurial de nunti , botezuri si inmormintari tace din nou milc cind vine vorba de inchiderea de spitale pesemne pentru ca stie ca omul la necaz pune ceva in buzunarele lui intre "vesnica pomenire" si "sa-i fie tarina usoara". Preocupati de legea pentru legalitazarea prostitutiei preotii din Romania practica meseria asta in relatia cu puterea fara frica de a fi la rindul lor incriminati, facind spre popor semnul de "ciocul mic, ca acum sintem tot noi la putere" si lasind sa se inteleaga ca cel mai bine ar trebui invatata de catre mireni doctrina "capul plecat, sabia nu-l taie". E drept ca unii dintre romani au invat prea bine chestia asta si au plecat dar nu de frica sabiei de data asta cit de scirba nascuta fata de o tara in care nimeni din cei care ar trebui sa-i apere nu o face. Unde e vocea managerului Daniel care indignat de ce se intimpla cu medicii si spitalele, condamna de la inaltimea amvonului patriarhiei politica guvernului? La ce emisiune de pe Trinitas TV se obliga biserica sa sustina financiar vreun spital din cele inchise pentru a veni in sprijinul vreunei comunitati locale? Pai cum sa faci scandal cind esti calare pe bani de la guvern care au venit spre dolofana catedrala inutila si sfidatoare in loc sa se duca spre spitalul din Balcesti? Desigur e mai important sa alegi culoarea fotoliilor din viitoarele sali de conferinta ale megaliticului edificu de cult, forma vaselor de wc sau culoarea tapetului decit sa te angrenezi in criticarea guvernului care ti-a dat suma necesara. Si in fond si la urma urmei de ce sa se puna rau cu domnul Boc invocind dragostea fata de poporul pe care il pastoreste daca oile lui vin la biserica oricit de trufasa si lipsita de scrupule ar fi istitutia si oricit de sfidatoare ar fi atitudinea ei.

Nici nu vreau sa ma gindesc la numarul de spitale construite in ultimii 20 de ani versus cite biserici s-au facut pentru ca imi creste tensiunea si nici la sursa banilor parintelui Robertino Oprea de la biserica din Varasti, Giurgiu care si-a cumparat Maseratti. Si bineinteles, la citi or mai fi ca el. Tacerea "domnului " Daniel este semnul ca dupa ce va fi trecut zbuciumul declansat de moartea sarmanului om din Balcesti, timpul va aduce uitarea peste ce se intimpla acum cu spitalele iar oamenii se vot fi impacat cu gandul, armata de sujitori ai proiectului va porni ofensiva cererii de fonduri de la fraieri ca pe linga betoane si policandre maiastre sa puna la scara si vreo masina de lux ca sa nu mearga prea sfintia sa in Logan. Iar pe partea cealalta sa-i bata obrazul primului ministru dupa ce va scoate capul din nisip ca strutul si sa-i atraga atentia ca tacerea e de aur si deci se cere rasplatita din nou. Cu ce ? Cu bani de la buget , bineinteles, ca doar anul asta nu-i an electoral. Iar pe Dealul Arsenalului o sa se inalte victorios un bolovan de beton minjit si cu singele oamenilor care ar fi putut fi salvati daca guvernul ar fi dat banii aia la spitale si nu la Patriarhie.

Nici un comentariu pentru acest articol

Lasa un comentariu
Nume (obligatoriu)
Email (obligatoriu - nu se publica)

cod securitate Cod securitateAlte articole:

 1. Oprescu la Balaceanca !!. Internat, nu in vizita de lucru.
 2. Severin, Lucescu şi Onoarea
 3. Drumul Taberei port la Marea Neagra !!
 4. Ghinion ca a nins
 5. Pinochio de România
 6. Cazul Caroline Garcia ar trebui sa fie o lectie ?
 7. Emilia Popescu, Stefan Banuca Jr si azilul social
 8. Bucurestiul începe cu mine
 9. Helmis, intre The Dark side of the Moon si Wish you Were here...
 10. Al di Meola. Restul e tacere sau zgomot
 11. Olimpiade şi copii olimpici. Ce gust amar!
 12. 53 ! Oare exista detergent pentru constiinte ?
 13. Nu aveti un foc ?
 14. Am hotarit sa ma retrag
 15. Fantoma din sectorul 6
 16. Nea Gogu de la scularie
 17. Pescarusul lui Claudiu Goga sau Cehov contemporanul la Teatrul de Comedie
 18. Sa ne sacrificam copii
 19. 40% mediocritate prin lege
 20. Gind pentru un fost prieten

        Ultimele articole

        Ultimele comentarii