Adrian Furnicã

Tigaia ca factor de uniformizare...sau scurt exercitiu de filozofie sociala

Ce se intimpla cu societatea noastra ? Asta ar fi o intrebare care s-ar subordona unei alte intrebari de tipul “Ce se intimpla cu omenirea ?” La cea de-a doua se tot gasesc specialisti de renume modial gata sa faca scenarii in care imaginatia pusa la contributie naste carti despre viitor pe care conteporanii le cumpara cu bani grei in incercarea desarta de a constientiza ce urmeaza miine. Un fel de literatura SF cu note de seriozitate. Dar despre societatea noastra, mai scrie cineva la prezent? Isi ia inima in dinti vreun futurolog care sa ne explice unde vom ajunge in viitorul apropiat ?
Daca am pleca de la niste adevaruri generale despre individ si am extrapola la nivelul unei mase mari de traitori in cadrul unor granite am avea oare un scenariu demn de incredere despre ziua de miine ?
Traim intr-o lume extrem de manipulata prin informatii directe, extrem de lacunare si fara substanta, informatii absolute paradoxale datorita faptului ca cea mai importanta parte a mesajului este ascunsa. Nenumita. Omisa. Manipularea prin omisiune este cea mai subversiva cale de inducere in eroare, in orice domeniu. Astfel o populatie careia ii lipseste cultura, o populatie care foloseste un vocabularul limitat cu termeni limitati ce activeaza doar in sfera banalei vieti cotidiene, va fi incapabila de a gandi in anumiti parametrii si a privi in anumite directii, va fi incapabila sa uneasca punctele de inflexiune care pun pe harta evenimente importante. Cati oameni nu iau anumite fenome ca pe niste axiome si nici macar nu incearca sa-si puna vreodata intrebarea daca este bine, rau sau macar normal sa fie asa ? Prin lipsa unui vocabular, a unui mod de gindire care sa defineasca niste termeni si procese economice un om nu poate intelege si comunica nimic din domeniul respectiv decat prin comparatii si povesti, prin impresii si interpretari subiective placide. Si asta e valabil si in arta, cultura, tehnica sau sport. In felul acesta populatia se lasa exploatata si nici macar nu intelege procesul prin care trece lasindu-i iluzia unei participari printr-un termen fals democratic.Ajunsi astfel la miezul problemei, cine are raspunsuri sau macar constientizeaza intrebarile corect, are sansa de a-i manipula pe cei care traisec neconditioant intr-o transa a banalitaii cotidiene superficiale, a lipsurilor sau nevoilor. Se remarca aici atentaul la constiinta al posturilor de televiziune si al publicatiilor tabloide. Intr-un cuvint, al presei ascutite si stridente care subordoneaza astfel presa culta, rotunda, grea. Informatia devine concludenta prin aparteneta la facil, grotesc, senzational, ireal. Este mai usor sa privesti si sa accesezi memoria vizuala decit sa citesti ca sa poti analiza pe termen lung. Imaginea subjuga indubitabil si pentru ca nevoia de imaginatie este astfel atrofiata. Mesajul colorat fiind de departe mai atragator decit cel alb-negru al scrisului.
Sistemul si societatea isi pun amprenta subtila asupra mintilor tuturor oamenilor. Conditionarile false isi fac aparitia, imitatia devine necesara pentru apartenenta la grup, devine cheia socializarii, a relationarii, a comunicarii. Haita devine primordiala prin uniformizarea cerintelor care din cauza fiziologiei se limiteaza la existenta strict biologica. Activitatea intelectuala dispare macinata de foame si de malaxorul mecanismului producerii de evenimente socante, acaparatoare. Deciziile oamenilor sunt de fapt reflexii ale influentelor exterioare, al publicitaii si al marketingului agresiv – foarte putini oameni aleg in viata sa faca ce vor si simt ei exclusiv – majoritatea prind din zbor idealuri si imitatii – surogaturi – pe care si le insusesc neconditionat. Ma intreb citi oameni si-au cumparat banala tigaie minune din spoturile TV ? Mimetismul si dorinta de a se integra cameleonic in societatea cu idealuri false in care traiesc naste astfel obisnuinte comportamentale de tip autist. Oamenii au fost adusi sa nu mai aiba o viata – ci un stil de viata din ce in ce mai uniform. Dorinta de diversitate a disparut in masa mare de imitatori sociali.
Oamenii nu mai constientizeaza sistemul si se integreaza fara discernamint in el pentru ca nu il inteleg dar nici nu vor sa-l inteleaga, efortul de perceptie fiind considerat inutil si excesiv de obositor. Se supun astfel ingradirilor si isi aleg tinte false care se deplaseaza numai intr-un cadru programatic. Se abandoneaza analiza de idei sau macar analiza unor evenimente si se abordeaza numai discutia despre altii si raportarea la ei. Profunzimea analizei se limiteaza la imaginea din oglinda sau la forma pe care cel de linga tine ti-o vinde. Iar ca o forma desavirsita de manipulare se induce nevoia repetitiei , cadrul institutional in care traim batind cu ritm de metronom masura vietii.
Rezulta ca exista ceva mai rau decit oamenii prosti ! Ignoranta oamenilor inteligenti !!

Nici un comentariu pentru acest articol

Lasa un comentariu
Nume (obligatoriu)
Email (obligatoriu - nu se publica)

cod securitate Cod securitate



Alte articole:

  1. Visind la parastase
  2. Poveste de Craciun
  3. Cerere catre Dumnezeu...Pe cind asta si in Romania ?
  4. O limba fara cuvintul...tristete
  5. Rock-ul ca religie
  6. Gemenii Toxici vor să guverneze!
  7. Primarul chel si tichia suspendata
  8. Usurinta de a injura
  9. Taxe contra demisie
  10. Viata intr-un bordel
  11. Viitorul nu suna bine deloc
  12. Ceausescu pfuu, pfuu, pfuu !!!
  13. Lui Dumnezeu ii place TVA-ul ?
  14. Oprescu la Balaceanca !!. Internat, nu in vizita de lucru.
  15. De ce l-am votat pe Varujan Pambuccian
  16. O Românie, două sisteme
  17. Guvernarea nu e concurs de frumuseţe
  18. The Wall...sa darimam odata Zidul asta !!!
  19. Pescarusul lui Claudiu Goga sau Cehov contemporanul la Teatrul de Comedie
  20. Cu capul in pamint

        Ultimele articole

        Ultimele comentarii